Kampie.info

Reisverslag Verenigde Staten
(Het diepe zuiden en grote steden)Nashville - Gatlinburg

Het gebied dat nu Tennessee heet werd al rond 10.000 jaar voor Christus bewoond door de Paleo-indianen. De eerste Europeanen waren de Spaanse conquistadores die in de 16e eeuw het gebied rond de Mississippi verkenden. O.a. Hernando de Soto, Tristán de Luna en Juan Pardo. Pardo was degene die een dorp beschreef met de naam Tanasqui waar de naam Tennessee van afgeleid is. Waarschijnlijk raakte het gebied ontvolkt door Europese ziektes waarna de Cherokee het innamen. In 1757 bouwen Britse kolonisten in het oosten een tijdelijke nederzetting met de naam Fort Loudoun. Na die tijd werd het gebied steeds vaker bezocht door jagers waardoor het ook steeds beter in kaart gebracht werd.

Tennessee heeft een grote rol gespeeld in de muziekwereld. De staat staat bekend om de blues, rock-'n-roll, countrymuziek en rockabilly. Zo wordt Beale Street in Memphis gezien als de plek waar de blues is ontstaan. In diezelfde stad is ook Sun Records gevestigd waar een aantal grote namen in de muziekwereld hun carrière begonnen, zoals Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash en Roy Orbison.

Nashville wordt, mede door het radioprogramma Grand Ole Opry dat al sinds 1927 wordt uitgezonden, de hoofdstad van de countrymuziek genoemd. Het plaatsje Bristol, dat op de grens met Virginia ligt, wordt gezien als de geboorteplaats van de countrymuziek.


Links naar aanvullende informatie:

Boekenlijst

ESTA

Foto's

Tioga Tours

Vrijdag 6 september 2019


Center Hill Lake

Het is net zeven uur geweest als ik weg rij bij het hotel. Voor mijn gevoel begint vandaag een nieuwe fase van mijn ontdekkingstocht door de Verenigde Staten. Na het diepe zuiden en en de muzieksteden trek in vandaag de natuur in. Mijn eindbestemming vandaag is het aan de rand van Great Smokey Mountains National Park gelegen Gatlinburg. Thuis heb ik voor vandaag een mooie toeristische route uitgestippeld. Maar omdat er soms ook gewoon kilometers gemaakt moeten worden draai ik eerst de vlak langs het hotel lopende I-40 op. Na een uurtje over de I-40 naar het oosten gereden te hebben verlaat ik bij Silver Point de I-40 en rij ik verder over de TN-56 naar het zuiden. Een mooie weg door schitterende natuur. Onderweg stop ik dan ook bij een paar mooie uitzichtpunten om foto's te maken.. De heuvels 'komen er aan'. Dit betekent dat de hoogteverschillen toenemen. Gelukkig weet de automatische versnellingsbak van de Jeep Cherokee hier goed mee om te gaan. Bij Smithville, een dorpje met ongeveer 4.000 inwoners neem ik de US-70 in oostelijk richting. Ik rij ongeveer een uur over deze weg. Daarna is het weer even tijds om snelheid te maken. Bij Crossville rij ik weer de I-40 op. Over de I-40 en later de I-140 rij ik naar Maryville. Hier verlaat ik de snelweg. Maar voordat ik de US-321 op rij ga ik eerst in Maryville lunchen bij Applebees.

Tijdens mijn reis vragen veel mensen die ik ontmoet aan mij waar ik vandaan kom. Zo ook de serveerster bij Applebees. Als ik haar vertel dat ik uit Nederland kom reageert zij door te zeggen dat haar voorouders uit Denemarken komen. Opvallend hoeveel mensen die ik ontmoet weten uit welk land hun voorouders kwamen. Ik ben er pas sinds kort achter dat ik deels Duitse voorouders heb. Na de lunch rij ik verder naar de Foothills Parkway Acces. Volgens de routeplanner is dat nog zo'n twintig minuten rijden.

Aan het begin van de Foothills Parkway staat een bord waarop vermeld wordt dat er aan deze weg geen eten, drinken en benzine te koop is. Vooral dat laatste doet mij twijfelen. Voorafgaand aan deze reis vond ik het moeilijk in de schatten hoeveel tijd het rijden van de Foothills Parkway zou kosten mede omdat mij niet duidelijk was geworden hoeveel kilometer het is. Niet al te lang geleden ben ik nog een tankstation gepasseerd. Ik besluit het er niet op te wagen, draai te auto en rij een stukje terug naar de benzinepomp. Achteraf was dat niet nodig geweest. Want de mooie route over de Foothills Parkway is korter dan ik had verwacht (maar zeker wel de moeite waard). Toch is het al half vier als ik aan de andere kant de Foothills Parkway verlaat. Dat heeft er mee te maken dat ik vandaag de tijdgrens tussen Central Amarican time en Eastern Amarican time ben gepasseerd. Hoewel ik niet hoef te tanken bij de benzinepomp aan het eind van de Foothills Parkway, stop er er toch. Ik heb zin in een lekkere koele Coca Cola. Toch vreemd, thuis in Nederland drink ik maar zelden cola maar tijdens rondreizen door verre landen is dit, op een biertje bij het eten na, mijn favoriete drankje. Volgens mijn navigatiesysteem is het nog zo'n twintig minuten rijden naar het hotel. Dat betekent dat ik er om vier uur kan zijn. Maar het zal veel later worden.


Shades of the Past

Kort voor Gatlinburg rij ik door Pigeon Forge. Langs de kant van de weg staan hier lange rijen met opvallende auto's. Oldtimers maar ook custom cars. Hier moet ik meer van weten. Achter een winkel vind ik een parkeerplaats waar nog plek is. Na mijn auto geparkeerd te hebben loop ik terug naar de straat en begin aan een lange wandeling langs mooie auto's en hun soms bijzondere eigenaren. Een van de trotse eigenaren vertelt mij dat er met enige regelmaat auto-shows zijn in Pigoen Forge. Volgens hem zijn de Pigeon Forge autoshows een begrip en komen er autoliefhebbers uit het hele land op af. Vandaag en morgen vindt de 37ste editie van de 'Shades of the Past Rod Run' plaats.

Aan het begin van de avond rij ik naar de Glenstone Lodge in Gatlinburg. Op advies van de hotelmanager ga ik eten in een restaurant met een Duitse kok. Kennelijk een populair restaurant want het is er druk. En voor een plek aan een tafel zou ik ongeveer een half uur moeten wachten. Maar gelukkig is er boven aan de bar nog net een kruk vrij. Tijdens deze reis neem ik wel vaker plaats aan de bar als ik wil gaan eten. Het voordeel voor mij als alleen reizende man is dat je aan de bar eerder in gesprek komt met andere gasten dan wanneer je in je eentje aan een tafeltje gaat zitten. Zo ook hier in Gatlinburg.

Na een leuke avond wandel ik terug naar het hotel. Op mijn kamer ga ik nog even op bed liggen lezen voordat ik ga slapen.

Vandaag gereden afstand:
399 kilometer / 248 mijl

Hotel:
Glenstone Lodge
504 Historic Nature Trail
Gatlinburg