Reisverslag Verenigde Staten
(Het diepe zuiden en grote steden)
Naar huis
De geschiedenis van de luchtvaart begint op het moment dat Leonardo Da Vinci in de 15e eeuw iets ontwerpt dat op een luchtvaartuig lijkt. In 1783 vond de eerste ballonvlucht plaats met een heteluchtballon door de gebroeders Montgolfier. Otto Lilienthal lukte het in 1894 voor het eerst te glijden op de lucht, en hij vond zo het zweefvliegen uit. Ferdinand von Zeppelin bouwde in 1900 zijn eerste zeppelin, een luchtschip gevuld met gas.
De eerste vlucht met een gemotoriseerd vliegtuig werd geclaimd door Gustave Whitehead (geboren als Gustav Weißkopf) uit Duitsland, die beweerde dat hij op 14 augustus 1901 in Fairfield (Connecticut) met zijn vliegtuig Number 21 (20 PK-motor, die draaide op acetyleen en perslucht) 800 meter ver vloog op 15 meter hoogte en vervolgens veilig landde. Zijn vlucht werd verslagen door een journalist van het dagblad Bridgeport Herald, die echter geen foto's maakte. Whitehead zelf heeft zijn vlucht niet schriftelijk vastgelegd, zodat voor deze bewering geen sluitend bewijs is. De Duitser Karl Jatho beweerde op 18 augustus 1903 in Hannover, Duitsland te hebben "gevlogen" over een afstand van 20 meter, op 30 centimeter hoogte, en hiervoor 4 ooggetuigen te hebben. In november van datzelfde jaar verbeterde hij dit tot een afstand van circa 60 meter, op 3 meter hoogte. Deze vlucht wordt echter beschouwd als "ongecontroleerd" (geen controle hebbend over de besturingsorganen).
De gebroeders Wright uit de Verenigde Staten waren de eersten die een gecontroleerde vlucht maakten. Hun Wright Flyer was een gemotoriseerd vliegtuig dat een vlucht maakt, in december 1903. De Fransman Louis Blériot was in 1909 de eerste die het Kanaal door de lucht bedwong. De Amerikaan Charles Lindbergh was de eerste piloot die solo en non-stop over de Atlantische Oceaan vloog.
|
Woensdag 18 september 2019
Liggend in bed denk ik terug aan de rondreis door de Verenigde Staten die ik de laatste weken heb gemaakt. Een reis die op 26 augustus in Houston begon en vandaag hier in New York zal eindigen. Het was een boeiende en zeer gevarieerde reis door een land dat veel Nederlanders goed denken te kennen. Ik ook. Maar ik ben er achter gekomen dat mijn beeld van het land niet altijd klopte.
Flatiron Building |
Mijn vliegtuig vertrekt pas om zes uur vanaf Newark en de shuttlebus waarmee ik naar de luchthaven ga haalt mij pas om half een op bij het hotel. Dat betekent dat ik nog bijna een hele ochtend in New York heb. Ik begin de dag met een wandeling naar het beroemde Flatiron Building. Gisteren ben ik daar ook al naar toe gelopen, maar toen stond de zon in een totaal verkeerde hoek om mooie foto's van dit markante gebouw te maken. En wat ik al verwachte komt uit. Het licht is nu veel beter voor het maken van foto's Al fotograferend loop ik een paar rondjes om het gebouw. Hierna koop ik een broodje met bacon en ei en een grote beker koffie bij een straatkraam. In het Madison Square Park geniet ik even later van de verlate ontbijt.
Tegen elf uur loop ik terug naar het hotel. Hier kleed ik mij om en pak ik voor de laatste keer tijdens deze vakantie mijn reistrolley in. Een uurtje later ga ik naar beneden om uit te checken. Vervolgens wacht ik in de lobby van het hotel op de shuttlebus. Iets vroeger dan verwacht stopt het busje om kwart over twaalf voor het hotel. De chauffeur legt mijn trolley achter in de bus en in een plaats voor in de bus op een plek waar ik mijn lange benen lekker kan strekken. OP dat moment ben ik de enige passagier in de bus, maar de chauffeur vertelt me dat hij een rondje langs een paar hotels gaat maken om nog meer passagiers op te pikken. bij de eerst volgende stop stappen twee mensen in. Een jong Israëlisch stel op huwelijksreis. Als bij een volgend hotel nog vijf mensen zijn ingestapt gaan we op weg naar de luchthaven. Onderweg naar de luchthaven zie ik recht voor de bus Manhattan liggen in heel mooi warm zonlicht met een mooie wolkenlucht boven de stad. Graag was ik even gestopt om een paar laatste foto's te maken. Maar ja, de chauffeur van deze bus doet niet aan fotostops.
Volgens de man bij wie ik het kaartje voor deze shuttlebus heb gekocht zouden we rond half drie op de luchthaven zijn, maar kennelijk zat het verkeer erg mee want het is nog geen half twee als we bij Newark Liberty International Airport zijn. De chauffeur heeft aan iedereen gevraagd met welke maatschappij wordt gevlogen om ons allemaal bij de juiste vertrekhal af te kunnen zetten. Op de luchthaven is het nog niet mogelijk om in te checken. Ik loop daarom eerst naar een vestiging van de Pizzahut waar ik een pizzapunt en een cola bestel. Na de lunch loop ik naar de balie van Lufthansa om mijn bagage af te geven. Omdat ik al online heb ingecheckt hoef ik niet aan te sluiten bij de lange rij wachtende mensen die nog in moeten checken. Ik geef mijn tas af en ontvang instapkaarten voor zowel de vlucht van New York naar Frankfurt als ook voor de aansluitende vlucht naar Schiphol.
Met bijna een uur vertraging vertrekt het vliegtuig iets voor zevenen in de richting van Frankfurt.
Donderdag 19 september 2019
Met ruim een half uur vertraging landen we om kwart voor acht in Frankfurt. Uit eerdere ervaringen weet ik dat overstappen op Frankfurt soms veel tijd kost omdat je na aankomst met een intercontinentale vlucht eerst met de Skyline, een onbemande automatische trein, naar een ander deel van de luchthaven moet. Ik neem me daarom voor om eerst te zorgen dat ik bij de juiste gate kom voordat ik eventueel nog iets ga eten. Maar dan ontdek ik dat ik dit keer niet niet van met de Skyline naar een ander deel van het vliegveld hoef te gaan voor de aansluitende vlucht naar Schiphol, maar dat ik slechts een klein stukje hoef te lopen. Dat betekent dat ik tegen de verwachting in alle tijd heb om over te stappen.
Een uur na aankomst verlaat ik Frankfurt al weer en ga ik op weg naar Schiphol. Om half elf zet ik weer voet op Nederlandse bodem. Ik hoef niet lang op mijn bagage te wachten en na snel nog even iets op Schiphol gegeten te hebben neem ik om kwart over elf de trein naar Zwolle. Vanuit de trein reserveer ik een NS zonetaxi om me vanaf het station naar huis te laten brengen.
Aan het begin van de middag ben ik weer thuis. Moe maar voldaan en terugkijkend op een mooie reis door een mooi land met boeiende mensen.