Kampie.info

Reisverslag Verenigde Staten
(Het diepe zuiden en grote steden)Boekenlijst

Voor elke verre reis probeer ik wat te lezen over het land (of de landen) waar ik naar toe ga. Mijn voorkeur gaat daarbij niet uit naar boeken over de geschiedenis van het land, maar naar boeken over het dagelijkse leven in het land waar ik naar toe ga. Hioeronder staat een ljst met de boeken over de Verenigde Staten die ik voorafgaandaan de reis heb gelezen om meer te weten te komen over dit land en haar inwoners.


Amerikanen lopen niet
(leven in het hart van de VS)

Auteur: Arjan van Veelen

Amerikanen lopen niet - Arjen van Veelen

Over het boek

Net als veel Nederlanders denkt de schrijver de Verenigde Staten wel te kennen als hij verhuist naar Amerika. Het land is immers regelmatig in het nieuws en de Amerikaanse politiek volgen we op de voet. Maar eenmaal aangekomen in de vergeten stad St.Louis dan schrikt hij. Hij had verwacht te gaan wonen in een eerste wereldland. Maar terplekke komt hij tot de conclusie dat hij verhuisd is naar een steenrijk derdewereldland. Hij verbaasd zich over de kloof tussen arm en rijk, zwart en wit, stad en platteland. In het boek 'Amerikanen lopen niet'beschrijft hij het land dat hij pas echt is gaan kennen door er te gaan wonen.

Over de auteur

Arjen van Veelen (Rotterdam, 1980) is schrijver en journalist. Van Veelen studeerde klassieke talen en journalistiek in Leidenen werkte als redacteur en columnist bij NRC Handelsblad. Van 2014 tot 2016 woonde hij in St. Louis, Missouri. Hij werkte daar als freelance Amerika-correspondent voor o.a. Nieuwsuur, Radio 1 Journaal, Met het Oog op Morgen en de Correspondent.


Begrijp jij Amerika nog?

Auteur: Frans Verhagen

Begrijp jij Amerika nog? - Frans Verhagen

Over het boek

Er is waarschijnlijk geen land buiten Europea dat we zo goed denken te kennen dan de Verenigde Staten. Geen enkel ander land maakt zo'n groot deel uit van alle nieuwsfeiten die ons dagelijks bereiken. En ook over het dagelijkse leven in de Vs en de natuur is veel te zien in real life series en natuurprogramma's.

Maar kennen we het land echt? Of denken we het alleen maar te kennen? In dit boek beschrijft de schrijver hoe Amerikanen denken. Vanwaar dat perionisme, de intense geloof em de wens om wapens te (mogen) bezitten? Hoe verhoudt zich het individualisme zich tot zaken als ongelijkheid, armoede en racisme?

Begrijp jij Amerika nog is een een door Frans Verhagen gegeven rondleiding door het land die je vanaf je eigen bank in je eigen huis kunt volgen.

Over de auteur

Frans Verhagen is journalist en publicist. Hij houdt zich vooral bezig met de Verenigde Staten. In november 2015 promoveerde hij op een biografie van de eerste katholieke minister-president, Charles Ruijs de Beerenbrouck. In 2016 verscheen zijn  boek over de Amerikaanse Founding Fathers. In september 2017 verscheen zijn volledige geschiedenis van de Verenigde Staten. In januari 2018 verscheen Begrijp jij Amerika nog?, een lichtvoetige rondleiding in Trumpistan. In september De Kennedy’s. Amerika’s First Family. In voorbereiding: De Roosevelts. Vormgevers van de American Century (september 2019), Het Amerikaanse presidentschap (januari 2020) en De Pilgrim Fathers (mei 2020).


Generatie Columbine
(opgroeien met school shootings in Amerika)

Auteur: Hans Klis

Generatie Columbine - Hans Klis

Over het boek

Toen ik in de beokenwinkel het boek in mijn hand had las is op de achterkant onder andere het volgende; Als jonge vader in New York ondervond Hans Klis aan den lijve hoe het is om je zoon naar een zwaar beveiligde kinderdagopvang te brengen. In de verwachting dat het boek vooral een persoonlijk verhaal van een in New York wonende Nederlandse vader zou zijn kocht ik het boek.

Halverwege het boek heb ik het teleurgesteld weg gelegd. In plaats van een persoonlijk verhaal was het meer een boek over de geschiedenis van School shootings in de Verenigde Staten. En dat naar mijn smaak niet bijzonder boeiend opgeschreven.

Inmiddels ligt het boek dus half gelezen in mijn boekenkast. Misschien dat ik later nog een de tweede helft van het boek ga lezen in de hoop dat in dat deel van het boek wel het persoonlijke verhaal van Hans Klis staat, maar het boek doorbladerend ben ik bang dat dat niet het geval is en denk ik dat ik dit boek niet uit zal lezen.

Over de auteur

Hans Klis (1984) studeerde scheikunde en begon vervolgens aan een master journalistiek. Als correspondent voor onder andere NRC Handelsblad, de VPRO, De Correspondent en HP/De Tijd reisde hij door Amerika en sprak daar met overlevenden van school shootings, tieners, docenten, wapenverzamelaars en activisten.


Langs de muur van Trump
(van Harlingen naar Tijuana)

Auteur: Edwin Timmer

Langs de muur van Trump - Edwin Timmer

Over het boek

Een boeiend, informatie en goed geschreven boek waarin de schrijver zijn reis van Harlingen naar Tijuana beschrijft. Oftewel een reis van de Golf van Mexico naar de Pacifische kust.

Als je beter wilt begrijpen waarom sommige Amerikanen groot voorstander zijn van een muur langs de grens met Mexico (en anderen juist tegen zijn), dan is dit boek zeker een aanrader. Aan de hand beschrijvingen van persoonlijke ontmoetingen van de schrijver met bewoners van de grensstreek (migranten, paters, verslaafden, veeboeren en grensbewakers) krijg je een goed beeld van de (in mijn ogen vaak) schokkende werkelijkheid. Machtige drugskartels, een corrupte overheid en kwetsbare mensen vormen samen een giftige coctail.

Over de auteur

Edwin Timmer (1972) is een Nederlandse journalist. Van 2011 tot 2018 was hij correspondent in Mexico-Stad voor De Telegraaf en andere media. In die tijd coverde Timmer voor Nederlandse en Belgische media Mexico, Centraal-Amerika en de Cariben. Voordat hij startte als correspondent, liep hij op het Binnenhof voor de parlementaire redactie van De Telegraaf. Daarvoor werkte hij bij De Financiële Telegraaf en volgde de Brusselse en Haagse politiek voor het agrarische weekblad Oogst.

Timmer, afkomstig van de Flevolandse klei, studeerde Journalistiek in Zwolle (Windesheim) en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam.


Music Trails USA
(een muzikale reisgids)

Auteur: Marc Stakenburg

Music trails USA - Marc Stakenburg

Over het boek

Muziekarcheoloog Marc Stakenburg reisde vanaf 1981 veelvuldig naar de VS, de bakermat van de hedendaagse popmuziek. Hij verzamelde opmerkelijke verhalen over de herkomst van de blues, jazz, gospel, rock?‘n?roll, soul, country, folk, rock en punk. In Music Trails USA zet Stakenburg een reis uit van Robert Johnson tot Michael Jackson, van Elvis tot Talking Heads. In deze muzikale ontdekkingstocht naar de wortels van de popmuziek komen alle grote namen voorbij. Stakenburg toont de belangrijke rol van de Afro?Amerikanen bij de ontstaansgeschiedenis van deze muziek, die zou uitgroeien tot het belangrijkste culturele fenomeen van de afgelopen honderd jaar. Een geschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met de slavernij en de burgerrechtenbeweging.

Een avontuur dat voert langs Aretha Franklin, Jerry Lee Lewis, Bob Dylan, Muddy Waters, The Beatles, The Rolling Stones, The Byrds, Howlin’ Wolf, Gram Parsons, The Velvet Underground, Janis Joplin, Johnny Cash, Iggy Pop, Jimi Hendrix en vele, vele anderen. Met de Spotify?lijst USA MusicTrails komt de geschiedenis en de muzikale reis uit het boek tot leven. Music Trails USA laat via het zuiden, het noorden en uiteindelijk de westkust van de Verenigde Staten zien hoe de muziek waar we dagelijks naar luisteren is ontstaan.

Over de auteur

Marc Stakenburg (Oisterwijk, 1957) presenteerde radioprogramma’s als Het theater van het Sentiment en Leidsekade Live! Tegenwoordig geeft hij les in muziekgeschiedenis op de Rockacademie in Tilburg. Sinds 1981 maakt en begeleidt hij muziekreizen naar de USA.