Kampie.info

Reisverslag VietnamBa Be nationaal park

In het noorden van Vietnam ligt een van de mooiste nationale parken van het land. Het Ba Be Nationaal Park beslaat meer dan 100 vierkante kilometer en staat bekend om de grote diversiteit aan flora en fauna.

Het Ba Be Nationaal Park werd in eerste instantie opgericht om het enorme meer in de regio te beschermen. Ba Be betekend letterlijk ‘Drie Meren’ maar is eigenlijk een verwarrende en verkeerde naam. Het Ba Be meer bestaat namelijk uit één onafgebroken stuk water. Het meer wordt echter Ba Be genoemd omdat het meer is verdeeld in drie delen die allen een andere naam hebben. Ba Be is het grootste meer van het land en is op sommige stukken bijna 35 meter diep. De exacte grote van het meer is afhankelijk van de regenval en het seizoen. Het is mogelijk om tijdens een bezoek aan het Ba Be National Park een boottocht te maken over het uitgestrekte meer. Deze toch is een van de beste manieren om de prachtige natuur in het park te ontdekken.


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

Dinsdag 2 januari 2018- Lunchen op het Ba Be meer

Rond half twee zijn we aangekomen bij het Ba Be meer. Nadat de bagage is overgepakt in een auto en de bagage die niet meer in de auto past voorin een boot is gelegd varen we met twee boten het meer op. Na een klein stukje varen worden beide boten aan elkaar vastgemaakt. Het is tijd voor een lunch op het water. Omringt door in nevelen gehulde heuvels genieten we even later van een heerlijke lunch.

Na de lunch varen we in ongeveer een uur naar een aanlegplaats. Vanaf hier lopen we naar een waterwal. Nou ja, waterval? Ik zou het eerder een stroomversnelling noemen waarbij het tussen de rotsblokken door bruisende water zich een weg naar beneden zoekt. Maar het hoogteverschil is klein.

Varken
Een varken wordt aan wal gedragen

Als we weer terug zijn bij de boot ligt er een andere boot naast die van ons. En dit is geen boot met toeristen, maar een boot waarmee buurtbewoners varkens vervoeren. Varkens waarbij de poten aan elkaar gebonden zijn en die ondersteboven hangend aan een stok aan wal gedragen worden. Sommige varkens ondergaan dit in stilte, anderen protesteren luid. Als alle varkens aan wal zijn gebracht worden ze een voor een gewogen waarna ze (alleen of met z'n tweeën) in een kooitje worden gestopt en achterop bromfietsen worden geladen. Gezien de grootte van de varkens ga ik er van uit dat ze eerst nog een tijdje vetgemest zullen worden voordat ze geslacht worden, maar misschien heb ik het mis en is dit al de laatste dag van hun leven.

Met de boot varen we naar een andere aanlegplaats. Vanaf hier is het nog ongeveer tien minuten lopen naar het dorp waar de de homestay staat waar we vannacht zullen slapen. Als we aankomen bij de homestay staat onze bagage al op ons te wachten. Zonder schoenen maar met mijn tas loop ik in de homestay de trap op naar de slaapvertrekken. Er zijn een aantal tweepersoonskamers, maar zelf slaap ik met een aantal groepsgenoten in een ruimte waar een aantal matrassen op de grond liggen.

Na mijn tas en rugzak bij een matras gelegd te hebben, loop ik naar het terras. Hier pak ik een bietje uit de koelkast waarna ik plaatsneem in een van de stoelen die op het terras staan. Genietend van mijn biertje bekijk ik de omgeving. Het leven is goed!

Om zeven uur wordt het eten geserveerd. Thanh vraagt alle vegetariërs om aan één tafel te gaan zitten, maar luisteren is niet het sterkste punt van Nederlanders en dus blijkt even later dat er aan beide tafels vegetariërs zitten. Het eten is goed en er is voor iedereen voldoende.

Na het eten blijf ik met een aantal groepsgenoten nog een tijdje aan tafel zitten kletse. En nu het einde van de reis nadert begint het terugkijken en evalueren. Het algemene oordeel is niet erg positief. Deels komt dat door het slechte weer, deels door de route / het programma. Een aantal groepsgenotyen zijn ook niet te spreken over Thanh, onze Vietnamese reisbegeleide. Iets waar ik het zelf niet mee eens ben.

Woensdag 3 januari 2018 - Stress bij het ontbijt

De dag begint met een ontbijt in de homestay. Een ontbijt dat bestaat uit pannekoeken met honing en bananen. Wat mij betreft een prima ontbijt. Maar ja, als je niet van pannekoeken houdt denk je daar mogelijk heel anders over. Na het ontbijt poets ik mijn tanden en pak mijn tas in. Met mijn tas in de hand loop ik de trap af. Beneden zet ik mijn tas bij de tassen van een paar groepsgenoten en trek ik mijn schoenen aan. Terwijl ik met een groepsgenoot sta te praten kom een duidelijke ontdane Thanh bij ons staan. Hij vraagt of het ontbijt niet goed was. Uit Thans verhaal maak ik op dat een groepsgenoot boos op Thanh is geworden vanwege iets wat te maken heeft met het ontbijt. Maar het wordt mij niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Later hoor ik dat een groepsgenoot die niet van pannekoeken houdt aan Thanh heeft gevraagd of er ook iets anders was. Een vraag die door Thanh ontkennend is beantwoord. De groepsgenoot keek vreemd op toen het Thanh even later een portie instant noodles zag eten en werd boos op Thanh. Toen Thanh daarop vroeg of hij ook zo'n portie instant noodles wilde hoefde het van mijn groepsgenoot niet meer en snapte Thanh er niets meer van. Volgens mij komt dit omdat in de ogen van Thanh een portie instant noodles geen volwaardig alternatief is voor het 'bananenontbijt'. Zelf had hij weinig tijd om te eten (eerst moest alles voor ons goed geregeld zijn) en om hem niet met een lege maag op pad te laten gaan heeft de eigenaar van de homestay snel even een portie instant noodles warm gemaakt. Vervelend dat de dag zo moet beginnen.

Tractor
Bagage wordt op een platte kar geladen.

Onze bagage wordt dit keer op een platte kar geladen. Deze is groot genoeg om al onze bagage mee te nemen. Een aan astma leidende groepsgenoot besluit om niet terug te lopen naar de boot, maar neemt tussen de bagage plaats op de platte kar. Het vreemde is alleen dat diezelfde groepsgenoot mij even geleden nog vertelde dat hij overwoog om voor te stellen om voor vertrek naar Hanoi eerst nog een wandeling te maken. Maar ja, misschien had de ruzie over het ontbijt hem al teveel energie gekost.

De rest van de groep loopt terug naar de plek waar de boten liggen waarna we terug varen naar de plek waar we gisteren in de boten zijn gestapt. Hier stappen we weer in de bus waarna we aan de rit naar Hanoi beginnen.

Vorige Volgende