Kampie.info

Reisverslag VietnamDong Van

Dong Van is de populairste overnachtingsplaats van de Ha Giang regio's. De hoofdweg door de stad is niet bepaald inspirerend, maar in de oude wijk blijft een groep traditionele Hmong-huizen hangen en het is een echte aanrader om je bezoek hier voor de chaotische markt op zondag te plannen. De stad is ook een goede uitvalsbasis voor dagtrips in nabijgelegen minderheidsdorpen en nabijgelegen bezienswaardigheden zoals Lung Cu.

Als je van plan bent om naar Dong Van te gaan, plan het dan zo dat je er op zondag bent. Want een keer per week stromen dorpelingen uit de omliggende heuvels, waaronder de Hmong-, Tay-, Nung- en Hoa-etnische minderheden, naar Dong Van voor de zondagsmarkt. Het is een echte lokale markt met veel lawaai, kleur en drukte van commercie.


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

Zaterdag 30 december 2017 - Aan de Hot pot

Hot pot
Genieten van een Hot pot in Dong Van

Na aankomst in Dong Van was ik op de hotelkamer een paar T-shirts. Na de shirts aan kleerhaakjes op de kamer opgehangen te hebben loop ik naar buiten om te gaan eten. Voor het hotel kom ik twee groepsgenoten tegen die net gegeten hebben bij een restaurant schuin tegenover het hotel. En als ik op hun enthousiaste verhaal af moet gaan is het eten daar erg goed. En waarom zou ik aan hun woorden twijfelen? Als ik even later het restaurant binnenstap zie ik achterin het restaurant Thanh (onze Vietnamese gids) en Nam (onze chauffeur in het noorden van Vietnam) aan een tafel zitten. Ik vraag of het goed is of ik er bij kom zitten met de gedachte dat ik dan zelf wel wat bestel van de kaart (er van uitgaande dat zij dat ook gedaan hebben). De mannen vinden het prima dat ik bij ze aan tafel ga zitten, maar van zelf bestellen is geen sprake. Nee, ik moet mee eten met de Hot pot die zij hebben bestelt. Oftewel, fonduen op z'n Vietnamees.

Op tafel staat een grote pan vol kruidige bouillon op een eenpits gasstelletje te pruttelen. Afwisselend worden er ingrediënten zoals vlees, kip, garnalen, tofoe en groente in de bouillon gedaan. Heerlijk!

Thanh en Nam spoelen het eten weg met vele glaasjes 'Happy water'. En natuurlijk doe ik mee. Thanh vertelt dat hij thuis ook graag een Hot pot eet als hij samen met zijn vrouw en twee zoons eet. Niet alleen is het erg lekker, maar het is ook erg leuk om te doen.

Waterpijp
Een man rookt een waterpijp

Na het eten gaan we buiten bij een paar andere mannen aan een tafeltje zitten om een kopje thee te drinken. Al een van die mannen een Vietnamese waterpijp aansteekt wil ik dat ook wel proberen. Maar de rook die uit deze waterpijp komt is vele malen sterker dan wat ik mij herinner van de waterpijpen in Egypte. Voor mij veel te scherp. Ik bedank voor een tweede ronde en spoel de nare smaak in mijn mond weg met nog een glaasje 'Happy water'. Al met al een onvergetelijke avond.

Zondag 31 december 2017 - Wandelen in het UNESCO Geopark Dong Van

Omdat er in het hotel geen ontbijt wordt geserveerd, ontbijten we als groep in het restaurant schuin tegenover het hotel waar ik gisteravond heb gegeten. We kunnen kiezen uit een omelet met brood, een gebakken ei met bacon of pannenkoeken met honing. Voor mij keuze voldoende. Maar als een paar groepsleden geven aan dat de graag noodle soup te willen eten kan dat ook. Sterker nog, we mogen dan ineens alles bestellen wat op de kaart staat. Of het komt door de extra keuzemogelijkheid die we hebben gekregen of dat ze in dit restaurant gewoon slecht bijhouden wie wat bestelt weet ik niet, maar in plaats van de omelet die ik heb besteld krijg ik een gebakken ei met bacon. Geen probleem. Ik vind beide lekker.

Na het ontbijt staat er een vier uur durende wandeling door de omgeving van Dong Van op het programma. Onder aanvoering van een 200 kilometer verderop wonende 'lokale gids' beginnen we bij het hotel aan de wandeling. Voordat we de omgeving van Dong Van intrekken nemen we eerst ruim de tijd om over de zondagsmarkt te lopen. Een markt waar veel te koop, te zien en te ruiken is. Kleren, groente, fruit, huishoudelijke artikelen en vlees. Er wordt een grote diversiteit aan spullen verkocht op de markt. Maar wat wil je, de markt wordt bezocht door mensen uit de wijde omgeving. Ook voor de inwendige mens is er van alles te koop. Bij de 'vleesafdeling' toont een bewegende jutezak aan dat het vlees hier wel erg vers is. Of zal het varkentje dat in de zak zit voorlopig nog even geluk hebben en verkocht worden om verder vetgemest te worden? Aan de rand van de markt is een kleine veemarkt waar vooral koeien verkocht worden. Varkens zie ik hier niet. Wel kippen en eenden.

Vooral op het overdekte deel van de markt is het erg druk. Ik heb af en toe moeite om de voorop lopende lokale gids te volgen. Maar gelukkig draagt een groepsgenote die een eindje voor mij loop een opvallende blauwe rugzak. Zolang ik die nog zie weet ik dat ik nog goed zit. Later hoor ik dat ik (2.04 meter lang) voor de mensen die achter mij liepen een punt van herkenning was en dat Thanh steeds riep 'Follow Erik'

Grenspolitie
Grenspolitie

Nadat we over de markt gelopen zijn lopen we het dorp uit en beginnen we aan de wandeling door het UNESCO Geopark Dong Van. We lopen door de heuvels vlakbij de Chinese grens. Dat betekent dat we in een gebied lopen dat door de grenspolitie in de gaten gehouden wordt om allerlei vormen van smokkel maar vooral mensensmokkel tegen te gaan. En ja, dan val je op als je als groep door dit gebied trekt. Het duurt dan ook niet lang of we worden ingehaald door twee op een brommer rijdende mannen van de grenspolitie. De gids moet zich legitimeren, uitleggen wat we aan het doen zijn, en vertellen in welk hotel wij overnachten. Ook moet hij zijn vergunning laten zien. Als alles in orde blijkt te zijn mogen we verder lopen.

Terwijl wij ons van het dorp af begeven, komen we veel mooi geklede mensen tegen die onderweg zijn naar de markt in Dong Van. En als we later, na een mooie wandeling door een mooie omgeving, via dezelfde weg weer teruglopen naar het dorp komen we veel van die mensen weer tegen.

Tegen half twee zijn we weer terug in het dorp. Tijd om te gaan lunchen.

Na de lunch loop ik terug naar de markt. De meeste kramen zijn inmiddels leeg. Een enkele slager heeft nog een paar stukjes vlees liggen en de zakken met levende binnen zijn er niet meer. Op de veemarkt staan nog twee koeien vastgebonden aan een touw. Niet verkocht? Of nog niet meegenomen? Want nog niet alle boeren zijn naar huis.

Gokkende boeren
Gokkende boeren

In groepjes zitten de overgebleven boeren bij elkaar te gokken. Er worden twee spelletjes gespeeld. Bij het ene spel wordt een stuk rietsuiker met een kapmes doormidden geslagen. Ik kijk er een tijdje naar, maar de regels van het spel worden mij niet duidelijk. Bij het andere spel lijkt de lengte van een stukje gras een belangrijke rol te spelen. Maar ook van dit spel snap ik de regels niet.

Verderop zoekt een oude man terwijl hij met een stok hoopjes afval uit elkaar schuift naar iets eetbaars. Af en toe vindt hij iets wat dan in een zak verdwijnt. Als hij een half opgerookte sigaret vind kijkt hij blij. De sigaret verdwijnt in een van de zakken van zijn oude jas.

's Avonds is er voor ons een oudejaarsfeest georganiseerd in het restaurant schuin tegenover het hotel. Tegen half tien ga ik naar het feest toe. Er zijn dan al een aantal groepsleden aanwezig, maar er zijn er ook die het oude jaar op een andere plek uitzitten. De sfeer is goed. We dansen, eten en drinken. De stemming zakt wat in als de aanwezige Vietnamezen beginnen met karaoke. Om middernacht wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar, bedanken de mensen die dit feest hebben georganiseerd en gaan terug naar onze kamers.

Vorige Volgende