Kampie.info

Reisverslag VietnamHa Long Bay

De Ha Longbaai (Vịnh Hạ Long) is een baai bij de stad Hạ Long in het noorden van Vietnam in de Golf van Tonkin, vlakbij de grens met China. De baai heeft een kustlijn van 120 kilometer en het gebied beslaat zo'n 1500 vierkante kilometer. Vịnh Hạ Long betekent in het Vietnamees Baai van de dalende Chinese draak. In de baai liggen 1969 kalkstenen eilanden. De kalkstenen monolieten rijzen spectaculair op uit het water. Verschillende van de eilanden zijn hol, met enorme grotten. Hang Đầu Gổ (Houten Stokken Grot) is de grootste van deze grotten. Franse toeristen die deze 10.000 m2 grote grot aan het eind van de 19e eeuw bezochten, noemden hem Grotte des Merveilles (Grot van de Verrassing). De drie grote kamers bevatten veel grote stalactieten en stalagmieten (en Franse 19e-eeuwse graffiti).

De naam van veel van de eilanden is het resultaat van de plaatselijke interpretatie van hun vreemde vorm. Voorbeelden hiervan zijn Voi (olifant), Ga Choi (vechtende haan) en Mai Nha (dak). In totaal hebben 989 van de eilanden een naam. De rest van de eilanden moet het zonder naam doen. Bij enkele van de eilanden bevinden zich drijvende dorpen van vissers die in de ondiepe wateren 200 soorten vis en 450 soorten weekdieren vangen. Op sommige eilanden leven dieren, zoals kippen, apen en leguanen.

In 1994 is de Ha Long Baai opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is één van de populairste toeristenbestemmingen van Vietnam.


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

Donderdag 4 januari 2018: Aan boord in Ha Long

Ha Long Bay
Overstappen in Ha Long

In de haven van Ha Long stappen we aan boord van een klein bootje waarmee we naar de grote boot varen waarmee de een tocht (met overnachting) door de wereldberoemde Ha Long Bay zullen maken. Overstappen op de grote boot is geen enkel probleem omdat alle rondvaartboten voorzien zijn van een deur in het achtersteven. Het kleine bootje vaart hier tegenaan waarna je als toerist gemakkelijk en veilig kunt overstappen.

De boot bestaat uit drie dekken. Op het onderste dek bevindt zich de machinekamer en de meeste hutten. Een laag hoger zijn nog een paar hutten (ik slaap in een van die hutten) en de eetzaal. Op het bovenste dek bevindt zich de stuurhut en een groot dek waarop o.a. een aantal ligstoelen staan.

Kort nadat we de haven verlaten hebben gaan we aan tafel voor de lunch. Terwijl wij genieten van een heerlijke lunch vaart de boot door. Een groot voordeel van een tweedaagse boottocht is dat je wat verder weg kunt varen en daarmee de grootste drukte achter je kunt laten.

Na de lunch varen we nog ongeveer een uur door naar de Grot van de Verrassing. Ik heb geen al te hoge verwachting, maar wordt aangenaam verrast. Je zou kunnen stellen dat is net zo verrast ben als de Franse toeristen die deze grot aan het eind van de 19de eeuw bezochten en hem de 'Grot van de Verrassing' noemden.

Terug aan boort vaart de boot naar een goede plek om voor anker te gaan. Dat wil zeggen een plek waar de boot veilig ligt en waar het anker geen koraal beschadigt.

's Avonds krijgen we aan boord een heerlijke maaltijd voorgezet. Rond tien uur zoek ik mijn bed op. Liggend op bed realiseer ik me dat de boor zo stil ligt dat je nauwelijks voelt dat je op een boot slaapt. Wel ben ik blij dat ik niet vlak naast de machinekamer slaap. Nu is het geluid van de machinekamer niet meer dan een constant maar zacht gebrom. Iets waar ik prima bij kan slapen.

Vrijdag 5 januari 2018: Ontbijten op het water

Ha Long Bay
Boten liggen voor anker in Ha Long Bay

Na een nacht waarin ik erg goed heb geslapen stap ik onder de douche. En net als alle andere dingen aan boord is ook goed van goede kwaliteit. Ik begin steeds beter te begrijpen waarom de kapitein niet blij was toen we gisteren met onze bemodderde schoenen aan boord kwamen. De man is duidelijk zuinig op zijn boot en ook vanmorgen wordt al al weer volop gepoetst om alles schoon en blinkend te houden.

Voor het ontbijt loop ik even naar het bovendek. Hier zie ik dat onze boot lang niet de enige is die in dit gedeelte van de baai voor anker is gegaan.

Om helf acht wordt het ontbijt geserveerd en begint de boot te varen. In ongeveer drieeneenhalf uur varen we terug naar de haven. Hier staat Nam met zijn bus al op ons te wachten.

We stappen in en beginnen aan de terugrit naar Hanoi.

Vorige Volgende