Kampie.info

Reisverslag VietnamHoi An

Deze werelderfgoed plaats is de ultieme combinatie van architectuur, geschiedenis, strand en voortreffelijk eten. Een bezoek aan Hoi An laat de reiziger Vietnam ’s beste kant zien en voor velen is dit charmante havenstadje één van de absolute hoogtepunten van de reis door Vietnam.

De stad was van de 16e tot de 18e eeuw een belangrijke havenstad en trok vele handelaars vanuit China, Japan en Europa. Deze handelaars hebben allemaal hun stempel gedrukt op de beroemde architectuur. De oude straatjes van de stad staan vol met Chinese pagodes, Japanse handelshuizen, prachtige warenhuizen en Franse huisjes en winkelpanden. Door het dichtslibben van de Thu Bon rivier in de 19e eeuw werd de stad afgesloten van de handelsroute wat ervoor gezorgd heeft dat Hoi An niet meegegaan is in de industriële ontwikkeling. Door het uitblijven van alle negatieve effecten die deze ontwikkeling ongetwijfeld met zich meegebracht zou hebben is Hoi An als het ware stil in de tijd blijven staan wat het tot zo’n bijzondere toeristische bestemming gemaakt heeft. Hoi An staat sinds 1999 op de UNESCO- werelderfgoedlijst en is tegenwoordig een van de belangrijkste toeristische attracties in Vietnam. Ondanks deze nieuwe status blijft de stad zijn oude charme behouden en waan je je als bezoeker terug in de tijd.


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

Vrijdag 22 december 2017 - Een lokaal biertje van een Nederlandse brouwer

Hotelkamer in Hoi An
Hoi An Silk Village Hotel

Aan het eind van de middag zijn we aangekomen bij het net buiten het centrum gelegen resort waar we de komende drie nachten zullen slapen. Aan het begin van de avond lopen we met de hele groep naar het oude historische centrum van Hoi An. Een auto- een brommervrij centrum. Heerlijk om eens niet constant tussen lawaaiige auto's en bromfietsen te lopen en geen uitlaatgassen in te ademen. Aan de rand van de oude stad koopt Thanh voor ons allemaal een toegangskaaartje. Volgens de tekst op het kaartje kan ik met dit kaartje drie dagen lang de oude stad in. Maar in de praktijk wordt dat niet gecontroleerd. Dat is anders als je sommige oude gebouwen van binnen wilt bekijken. Dan wordt wel om een toegangskaartje gevraagd. En met dit kaartje mag ik vijf (zelf te kiezen) gebouwen bezoeken. Maar als ik alle vijf vouchers heb gebruikt blijkt dat contante betaling ook mogelijk is.

Als we allemaal ons kaartje hebben gaan we met de hele groep uit eten. Bij het eten bestel ik een lokaal gebrouwen biertje. Maar als ik het etiket op de fles goed bekijk zie ik dat de brouwerij onderdeel is van het grote Heineken concern.

Na het eten loop is langs het water en kijk naar het grote aantal drijvende kaarsen op het water. Je kunt hier een soort lampionnetje kopen dat je (al dan niet vanuit een bootje) op het water kunt zetten ter nagedachtenis een overleden dierbaren. Op zich een mooie gedachte. Maar de massaliteit en het commerciële karakter

Zaterdag 23 december 2017 - Disneyland in Vietnam

Na een nacht waarin ik goed heb geslapen wordt ik wakker van het geluid van zingende vogels. Ik stap even later met het goede been uit bed en sta niet al te veel later te zingen onder de douche. Me niet realiserend dat de buren dit kunnen horen. Niet alleen de kamer in dit resort is goed, ook het ontbijt is goed. Erg goed zelfs. Na het ontbijt ga ik met een plastic tas vol vuile was naar de receptie. Hier staat een door Thanh gebelde 'local man' (of beter gezegd local woman) die mijn spullen zal wassen. Thanh heeft aangegeven dat we de was beter niet door een van de hotels kunnen later doen omdat hij lokale adresjes weet die minder geld vragen en op deze manier verdient niet alleen de mensen van het hotel aan toeristen. Wat mij betreft een goede idee. Wat ik mij wel afvraag is of ze de was wel droog zullen krijgen aangezien het regent. Maar goed, dat zal ik morgen wel merken als ik de was weer op kan halen.

Bromfiets met aanhanger
Bromfiets met aanhanger

Nadat ik mijn wasgoed heb afgegeven loop ik terug naar mijn kamer waar wat lees over Hoi An, wat surf op het internet en kijk wat mijn Facebookvrienden te melden hebben. Ondertussen hoop ik dat het zal ophouden te regenen. Als het rond een uur of negen begint op te klaren (droog is het nog niet) vind ik het tijd om naar het centrum te lopen. Voor de zekerheid neem ik wel een regenjas mee.

Ik wandel wat door de oude stad. Maar als het om half elf weer harder gaat regenen zoek ik aan een tafeltje op een terasje onder een afdak en bestel een kop koffie. Als ik de koffie op heb is het weer droog. Tijd om verder te lopen. Maar even later begint het weer te regenen. Tijd om mijn regenjas aan te trekken. Al is dat ook geen pretje bij deze temperatuur. Ik ben dan ook blij als het even later weer droog is en de regenjas weer uit kan. Gelukkig blijft het de rest van de dag (zo goed als) droog en kan de regenjas de rest van de dag in mijn rugzak blijven. Ik gebruik drie van de vijf vouchers van het combikaartje om een paar bezienswaardigheden te bezoeken en bezoek er ook een paar die gratis toegankelijk zijn.

Aan het begin van de middag ga ik lunchen in een restaurant bij de Thu Bon rivier. Ik krijg een mooi plekje met uitzicht op de rivier en het eten is goed. Het enige nadeel is dat vlak bij mijn tafel op straat een aggregaat luid staat te brommen. Zit je eindelijk eens in een voor auto's en brommers afgesloten centrum krijg je dit.

Na de lunch vervolg ik mijn wandeling door de oude stad en loop ik naar de overdekte markt. Als het binnen donker is snap ik ineens waarom bij het restaurant een aggregaat stond te brullen. De stad 9of in elk geval de oude stad) is getroffen door een stroomstoring. In de loop van de middag neem ik plaats aan een tafeltje op een terrasje vlak naast de markthal. Ik bestel een kop koffie en pak een kaartje van de oude stad om te bepalen waar ik mijn laatste twee toegangskaartjes aan zal besteden. Ik besluit om eerst naar de schrijn van de familie Tran (Nha Tho Toc Tran) te gaan Eerst heb ik moeite om het te vinden omdat het niet goed aangegeven staat op de kaart. Als ik hem eindelijk heb gevonden wou ik dat ik het zoeken eerder had gestaakt. De kapel valt tegen. Mijn laatste voucher bewaar ik voor morgen.

Disneyland in Vietnam
Disneyland in Vietnam

Aan het eind van de middag loop ik terug naar het resort en ga op de veranda voor mij kamer zitten lezen. De buren zijn er ook. Buren die mij kennelijk vanochtend het horen zingen terwijl ik onder de douche stond aangezien ze mij begroeten als 'the singing neighbour'.

Tegen half zeven loop ik weer naar de oude stad. Dit keer neem ik niet alleen mijn fotorugzak mee, maar ook mijn monopod omdat ik na het eten wat mooie avondopnames van op het water drijvende brandende kaarsjes en de met honderden lampionnen verlichte oude binnenstad te maken. Terwijl ik zit te eten zie ik een aantal jongens voetballen op straat. Zie te zien zit de nieuwe Messie er niet tussen. Een paar andere jongens besteden hun tijd op heel andere manier. Met een stok halen ze nog brandende drijvende kaarsjes uit het water om ze te gebruiken voor het stoken van een vuurtje. Na het eten loop ik langs de rivier om mooie avondopnames te maken. Een missie die slaagt, maar hoe meer ik kijk naar de omgeving hoe meer ik het gevoel krijg in een Vietnamese versie van Disneyland beland te zijn.

Vorige Volgende