Kampie.info

Reisverslag VietnamNaar Da Lat

Da Lat is de hoofdstad van de provincie Lâm Đồng in de hooglanden van Vietnam en ligt op 1.500 meter boven zeeniveau. De stad is een toeristische trekpleister vooral vanwege haar gematigde klimaat en de omgeving. Da Lat staat bekend om haar bloemen, groenten en wijn.


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

Zondag 17 december 2017 - Een mooie rit naar Da Lat

Rond acht uur verlaten we de stad die tegenwoordig officieel Ho Chi Minhstad heet, maar die door veel Vietnamezen nog steeds Saigon wordt genoemd. Ik vraag mij af of dit onderdeel is van een stil proces tegen het communistische bewind dat Ho Chi Minh invoerde nadat de Amerikanen net het door de Amerikanen gesteunde Zuid-Vietnamese leger verslagen waren.

Wegrestaurant
Wegrestaurant

De rit van Ho Chi Minhstad naar Da Lat zal ongeveer zeven uur duren. De hele dag rijden we ober goede wegen. Deels tolwegen die door private ondernemingen zijn aangelegd. Nadat we Ho Chi Minhstad hebben verlaten rijden we eerst nog een stuk door een landschap dat ik ken van de fietstocht door de Mekongdelta. Vlak en mooie groen rijstvelden. Maar naarmate de dag vordert en we dichter bij Da Lat komen verandert de omgeving. Rijstvelden maken plaats voor rubber- en cashewbomen die op hun beurt later weer plaats maken voor teakhout-, thee- en koffieplantages. Om tien uur maken we een korte koffie-/plasstop. Na deze korte stop rijden we nog een klein stukje door met de bus om vervolgens allemaal uit te stappen. Te voet steken we via een hoge brug een rivier over. Wat deze plek bijzonder maakt is het vissersdorp op de oever van de rivier en allerlei activiteiten op de rivier. De mensen die hier wonen komen oorspronkelijk uit Cambodja maar (hun ouders) zijn gevlucht uit dat land ten tijde van het schrikbewind van de Rode Khmer. En op het moment dat er een eind kwam aan dit bewind waren de meesten zich zo thuis gaan voelen in dit deel van Vietnam dat ze niet meer teruggegaan zijn. Aan de andere kant van de brug stappen we weer in de bus en rijden verder in de richting van Da Lat tot we om twaalf uur gaan lunchen.

Na in een wegrestaurant geluncht te hebben loop ik wat rond langs de weg waaraan het restaurant ligt. Mijn oog valt ook twee naast elkaar gelegen winkels aan de overkant van de weg. In de ene winkel worden banden en onderdelen voor bromfietsen verkocht en in de winkel ernaast kun je terecht voor bruidsjurken. Mooi om te zien hoe je in dit soort landen zulke totaal verschillende winkels naast elkaar kunt aantreffen.

Na de lunch vervolgen we onze weg naar Da Lat. In de bus vertelt Thanh over zichzelf en zijn gezin. Hoe hij ooit een opleiding volgde om leraar te worden, maar omdat hij zo van reizen houdt later naar een school voor toerisme is gegaan. Nu is hij dus reisleider. Zijn vrouw, die hij tijdens de lerarenopleiding heeft leren kennen zit nog wel in het onderwijsvak. Zij geeft nog steeds les en beschrijft haar klassen (waarin wel 50 leerlingen kunnen zitten) vaak als een zwerm zoemende bijen. Thanh en zijn vrouw hebben twee zoons en voldoen hiermee keurig aan de Vietnamese tweekindspolitiek.

Onderweg naar Da Lat maken we nog één tussenstop bij een theeveld. Niet spectaculair, wel leuk. Maar wat de stop onbedoeld nog leuker maakt is aan de andere kant van de straat te vinden. Hier staat onder een afdak een pick-up truck met een grote versierde opbouw. Het blijkt een lijkwagen te zijn die bij begrafenissen gebruikt wordt om het lichaam van de overledene naar het graf te brengen. Bijzonder om die hier te zien staan. De rit verloopt verder zonder problemen en rond 16.00 uur komen we aan bij het hotel in Da Lat waar we de komende twee nachten zullen slapen.

Vorige Volgende