Kampie.info

Reisverslag VietnamNaar de Mekongdelta

Zo'n 4.800 kilomer voordat de Mekong uitmondt in de Chinese Zee begint de rivier als een heel bescheiden stroompje op 5.000 meter hoogte op het Tibetaanse Hoogland. De laatste 220 kilometer verbreedt de rivier zich tot een delta met een oppervlakte van zo'n 40.000 km2 (ongeveer de oppervlakt van Zwitserland).

De Tibetanen noemen de rivier vanwege zijn bruine kleur Dza Chu (Leemachtige rivier). De Thai en Laotianen noemen de rivier Nam Kong (Moeder van al het water). De Vietnamezen noemen de rivier vanwege zijn vele vertakkingen Song Cuu Long (rivier van de Negen Draken).

De Mekong is van grote economische waarde. Met een lengte van ruim 4.800 kilometer staat de rivier wereldwijd op de twaalfde plaats. Het totale stroomgebied van de rivier beslaat een oppervlakte van 795.000 km2 (meer dan twee keer de oppervlakte van Duitsland). Tussen het noorden van Laos en de het zuiden van Vietnam zijn meer dan 60 miljoen mensen afhankelijk van de rivier. Ongeveer een derde van deze mensen woont in de Mekongdelta.


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

14 december 2017 - De rondreis begint

Douche
Douche in het Victory hotel

Om half zeven sta ik op. Na gedoucht te hebben ga ik ontbijten. Bij het ontbijt hoor ik dat het verhaal van de op slot zitende koffer een onverwachte wending heeft gekregen. Mijn groepsgenoot heeft inmiddels contact gehad met zijn dochter en haar gevraagd naar de code van het cijferslot. Maar, zijn dochter wist die ook niet! In plaats daarvan had zij aangegeven dat haar koffer geen cijferslot heeft. Wat blijkt, haar vader heeft een verkeerde koffer van de band gepakt.

Tegen half acht ga ik naar beneden en geef mijn reistas af bij de receptie. Die blijft achter in het hotel. De komende twee dagen gaan we fietsend de Mekongdelta verkennen en neem ik alleen een paar dingetjes mee die ik de komende twee dagen nodig denk te hebben. En dat is wat mij betreft niet veel. Het is de bedoeling dat we om acht uur vertrekken naar de Mekongdelta, maar opnieuw hebben we vertraging. Thanh is samen met de groepsgenoot die de verkeerde koffer heeft meegenomen naar de luchthaven om de verkeerde koffer terug te brengen en de juiste koffer op te halen. Dat eerste gaat lukken, maar het tweede niet. De juiste koffer blijkt niet aangekomen te zijn. Hierdoor is er dus nog een groepsgenoot wiens bagage niet is aangekomen.

Uiteindelijk is het half tien geweest als we wegrijden bij het hotel. We rijden Ho Chi Minhstad uit een komen op een tolweg. Thanh vertelt dat de Vietnamese regering zelf onvoldoende geld heeft om goede wegen aan te leggen. Daarom hebben ze wegen aan laten leggen door private ondernemingen die in ruil daarvoor een aantal jaren tol mogen heffen. Rijden door het zuiden van Vietnam vallen mij een aantal dingen op. Om te beginnen dragen de meeste brommerrijders een valhelm. Iets wast in andere Aziatische landen die ik heb bezocht vaak niet het zo was. Later deze reis kom ik er achter dat de Vietnamese overheid een grote campagne voert om het dragen van valhelemen te promoten. Iets wat ik in nog geen enkel ander land heb gezien is dat bij vrachtauto's en bussen het kenteken op zij- en achterkant van de auto geschreven staat (daarnaast hebben bussen en vrachtauto's ook gewoon een kentekenplaat aan voor- en achterkant). Tot slot zie ik een aantal bussen rijden waarin de passagiers in ligstoelen vervoerd worden. Zullen wel bussen zijn die voor langere afstanden gebruikt worden.

Na ongeveer twee uur rijden zijn we op het beginpunt van de fietstocht en kan de fietstocht door de Mekongdelta beginnen.

Vorige Volgende