Kampie.info

Reisverslag VietnamNaar Dong Van

Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

Zaterdag 30 december 2017 - Een gesloten hemelpoort

vanmorgen voor het eerst tijdens deze rondreis geen ontbijtbuffet, maar bestellen van een menukaart. Ik kies voor een omelet en champions en een kop koffiemet melk. De omelet is goed, de broodjes nog warm en de koffie is Vietnamees. Dat wil zeggen, goed te drinken maar met een bijsmaak niet ik niet kan plaatsen. Na het ontbijt loop ik terug naar mijn huisje om mijn tanden te poetsen en de laatste spullen in de tas te stoppen. Iets voor achten loop ik naar de parkeerplaats waar de bus staat. Ik loop gelijk op met een paar groepsgenoten. Allemaal hebben we onze begage bij ons. Bij het restaurant sluit nog een groepsgenoot aan. Hij heeft geen bagage bij zich. Maar als we even later langs een van de huisjes lopen herkennen we de grote 'hutkoffer' die voor dat huisje staat. Als de groepsgenoot gevraagd wordt of hij zijn koffer niet mee moet nemen antwoord deze dat Thanh (onze Vietnamese gids) heeft aangegeven dat de bagage door mensen van het resort opgehaald zal worden en dat hij 'tijdens een vakantie toch niet met zijn eigen bagage gaat slepen'. Uiteindelijk loopt Thanh van de parkeerplaats naar het huisje waar mijn groepsgenoot heeft geslapen om zijn koffer op te halen. OP zulke moment schaam ik mij voor het gedrag van een groepsgenoot.

Als alle bagage in de bus zit stappen we in en beginnen we aan het tweede deel van de rit naar Dong Van. Tijdens de rit zullen we een aantal tussenstops maken. In de bus vertelt Thanh een aantal leuke feitjes over de omgeving. Dat doet hij tijdens elke rit. En wat mij betreft doet hij dat goed gedoseerd. Niet teveel en niet te weinig. En interessante feitjes. Zo vertelt hij vandaag over een markt die afwisselend in verschillende dorpen wordt gehouden. Streekbewoners weten precies op welke dag van de maand ergens markt is. Wij zullen vandaag in een dorp stoppen waar vandaag de markt is. Maar als we in dat dorp aankomen blijkt dat Thanh zelf niet uit deze streek komt en in tegenstelling tot de mensen die in deze streek wonen niet goed weet volgens welk schema de markt door de omgeving trekt. Vanuit de bus kijken we naar een leeg marktplein. Jammer, maar geen probleem. Rijden we gewoon door naar de volgende stop.

Heaven Gate
Heaven Gate

De tweede tussenstop is bij de Quan Ba pas, door de Vietnamezen 'Heaven Gate' (Công Troi) genoemd. Een hoog gelegen plaats met mooi uitzicht. Dat wil zeggen, op dagen zonder mist. En vandaag is niet zo'n dag. En dus valt ook onze tweede stop een beetje tegen. In plaats van genieten van een mooi uitzicht staan wij bij een door de mist afgesloten hemelpoort. Als we even later verder rijden blijkt hoeveel pech we hebben. Als we met de bus iets afgedaald zijn verdwijnt de mist en zien we vanuit de bus een schitterend berglandschap

De derde tussenstop is bij een project van mevrouw Mai. Dit is een lokaal project gericht op het tegengaan van mensenhandel en het opvangen van vrouwen die het slachtoffer zijn van mensenhandel. Door het mannenoverschot in het nabij gelegen China blijken Vietnamese vrouwen ontvoert te worden om vervolgens in China uitgehuwelijkt te worden of gedwongen te worden om in de prostitutie te werken.

De laatste tussenstop is bij het Vuong paleis. Een door de Fransen voor een lokale Hmong koning gebouwd paleis. Het paleis staat midden in een verborgen vallei aan de rand van een klein dorpje, Sa Phin. Vanaf hier is het nog zo'n 15 kilometer rijden naar Dong Van.

Even na vijf uur komen we een bij het hotel in Dong Van waar we de komende twee nachten zullen slapen.

Vorige Volgende