Reisverslag Vietnam
Naar Hué
Je kunt op meerdere manieren tussen Hué en Hoi An reizen. De mooiste manier is echter door een tour te boeken die je langs diverse hoogtepunten op de route brengt. Komend vanuit Hoi An moet je eerste stop zeker bij de Marmerbergen zijn om het hindoeïstische grotheiligdom in deze bergen te bezoeken. De prachtige Hai Van Pass (Wolkenpas) ten noorden van Danang kan een volgende stop zijn. Maar ook kun je mooie tussenstops maken bij het Cham Museum in Danang en het prachtige strand bij Lang Co.
Reis je van Hué naar Hoi An, dan kun je overwegen om de tocht te maken achterop een motor met de avontuurlijke Hué Easy Riders.
|
Maandag 25 december 2017 -Via de marmergrotten naar Hué
Grot in de Marmerbergen |
Op deze eerste kerstdag ben ik al vroeg wakker Na eerst in bed nog wat gelezen te hebben ga ik ontbijten in de tegenover mijn kamer gelegen ontbijtzaal. Na het ontbijt ga ik terug naar mijn kamer om mijn tas in te pakken. Vandaag zullen we het toeristische Hoi An verlaten en op weg gaan naar de oude keizerlijke hoofdstad Hué. Rond half acht rijden we weg bij het resort. Onderweg naar Hué zullen we een paar tussenstops maken. Na ruim een half uur rijden is het al tijd voor de eerste tussenstop als we bij de vijf Marmerbergen zijn aangekomen.
De Vietnamezen noemen deze plek Ngu Hanh Son. Oftewel de bergen van de vijf elementen. Elke afzonderlijke berg heeft de naam van een element uit de Vietnamees-Chinese kosmologie gegeven (Water, metaal, aarde, vuur en hout). Via een lange trap loop ik naar de top van een van de bergen. Al snel loop ik behoorlijk te zweten. Maar het is de moeite waard. Vooral een van de in de berg uitgehouwen grot die al in de tijd van de Cham is ingericht als hindoeïstische cultusplaats en later 'verbouwd' tot een boeddhistisch heiligdom is erg mooi. Voor mij een onverwachte meevaller.
Na het bezoekje aan de marmerbergen wil ik voordat ik in de bus stap nog even naar het toilet. Ik volg de bordjes en kom aan bij een toiletgebouwtje. De toiletten blijken hier opvallend schoon te zijn. En dat komt door de Vietnamese vrouw die hier haar best doet om alles schoon te houden. Ze staat het niet toe dat mensen met hun smerige schoenen aan naar het toilet gaan. Nee, schoenen moeten uit en vervangen worden door slippers. Of beter gezegd slippertjes. Want een paar slipper in maat 47 heeft ze niet. Maar doorlopen op blote voeten mag ook niet. Ik moet en zal een paar slippers aantrekken. En dus strompel ik even later op voor mij veel te kleien slippertjes naar het toilet. Gadegeslagen door een lachende schoonmaakster.
China Beach |
Als we weer met de bus onderweg zijn vertelt Thanh al wat ons te wachten staat als we over een paar dagen met de nachttrein van Hué naar Hanoi zullen gaan. Als hij het heeft over het eten in de trein trekt hij een vies gezicht en zegt dat zelfs zijn Vietnamese maag niet tegen dat eten kan. Hij drukt ons dan ook op het hart om zelf eten mee te nemen. Thanh vertelt ook over de gevolgen van de klimaatverandering. Normaal gesproken zijn er jaarlijks zo'n tien tot twaalf tyfoons per jaar en duurt het tyfoonseizoen tot eind november. Dit jaar zijn het er aanzienlijk meer en duurt het veel langer. Een paar dagen geleden is tyfoon nummer 16 over de Filipijnen getrokken (150 doden) en is nu onderweg naar het zuiden van Vietnam. Uit voorzorg worden hier zo'n 120.000 mensen geëvacueerd.
Onderweg naar Hué maken we nog drie tussenstops. De eerste is bij China Beach. Dit strand dankt haar bekendheid aan de Amerikaanse landing die het begin van de Vietnamoorlog inluidde. Tijdens de Vietnamoorlog was China Beach een plek waar Amerikaanse soldaten even op adem konden komen. Dat wetende maakt het een leuke tussenstop, maar verder is het een strand zoals er vele zijn in Vietnam. Na nog twee tussenstops (waaronder een lunchstop) komen we halverwege de middag aan in Hué.
Vorige | Volgende |