Kampie.info

Reisverslag VietnamNaar Sa Pa

Als je niet zoals ik in groepsverband door Vietnam trekt maar als vrije reiziger, dan had je in het verleden maar één optie als je van Hanoi naar Sa Pa wilde en dat was de nachttrein. Maar door de aanleg van nieuwe wegen is er een tweede optie bij gekomen, de bus.

Natuurlijk kun je nog steeds met de trein naar Sa Pa. Of beter gezegd, met de nachttrein naar Het zo'n 36 kilometer van Sa Pa gelegen Lao Cai. De treinreis duurt zo'n 8,5 uur. Op het station van Lao Cai komen er ongetwijfeld meerdere mensen naar je toe om je naar Sa Pa te brengen. Natuurlijk tegen betaling. Maar je kunt ook vooraf een hotel in Sa Pa boeken met ophaalservice.

Een nieuwe snelweg en goede busmaatschappijen hebben ervoor gezorgd dat de bus tegenwoordig een goed alternatief voor de trein is. Een rit met de bus duurt zo'n 5,5 uur en is dus sneller dan de trein. Daar komt nog bij dat de bus je wel direct naar Sa Pa brengt. Er gaat een nachtbus, maar als je die neemt kom je op een ongunstig tijdstip (rond 4 uur in de ochtend) aan in Sa Pa. De dagbus is daarom een betere optie


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

Woensdag 27 december 2017 - Door de regen naar Sa Pa

Na in Hanoi ontbeten te hebben beginnen we om acht uur aan de rit naar Sa Pa. Mijn meest en bijna enige positieve herinnering aan deze rit is de kwaliteit van de weg. Verder herinner ik mij deze dag vooral als een totaal verregende dag waarbij ik vanuit de bus de omgeving bekijk door aan de binnenkant beslagen en aan de buitenkant beregende ramen. Daar komt nog bij dat er geen verwarming in de bus zit. Dat zal normaal gesproken niet nodig zijn, maar wel op een dag als vandag waarbij het weer bepaald wordt door een groot koudefront dat vanuit China het noorden van Vietnam is binnengedrongen.

Parkeerplaats
Een verregende dag in Vietnam

Zittend op de achterbank van de bus (de enige plek met voldoende beenruimte tussen bagage van groepsgenoten luister ik wat naar muziek en lees in het boek 'Bericht uit Vietnam'. In de bus is het goed te merken dat veel groepsgenoten nog moe zijn van de treinrit. Sommigen luisteren naar muziek, anderen slapen en weer anderen lijken beide activiteiten te combineren. Maar bijna allemaal zijn ze stil. Er wordt vandaag maar weinig gesproken in de bus. Zelf vind ik het te koud om te slapen. Of heb ik toch wel geslapen? De dag gaat in elk geval snel voorbij.

Aan het begin van de middag maken we een lunchstop bij een wegrestaurant. Hierna rijden we door naar Sa Pa waar we rond 16.00 uur aankomen. Van de omgeving is dan door de dikke mist niets te zien. Op een klein moment vlak voordat we in Sa Pa zijn na. De mist breekt dan even open en gunt me een korte blik op een mooi landschap. Hopelijk zie ik daar de komende dagen tijdens de trekking meer van.

Een trekking waarover in de bus discussie ontstaat als Thanh voorstelt om de trekking op de tweede dag in te korten om op tijd aan de lange rit naar Ha Giang te kunnen beginnen. Er wordt regen voorspeld en dat betekent dat de rit meer tijd zal kosten dan normaal. In de groep wordt zeer verdeeld op dit voorstel gereageerd.

's Avonds is het koud en nat in Sa Pa. Maar na een hele dag in de bus gezeten te hebben heb ik zin om even mijn benen te strekken. En dus loop ik aan het begin van de avond met een paraplu in de hand naar het centrum. Gelukkig smaakt het eten goed. Maar als ik later op de avond terugloop naar het hotel regent het nog steeds en begin ik mij zorgen te maken over het weer tijdens de komende tweedaagse trekking.

Vorige Volgende