Kampie.info

Reisverslag VietnamNaar Schiphol

Hoewel de laatste jaren steeds meer mensen ervoor kiezen om te vertrekken vanaf een kleinere Nederlandse luchthavens of een buitenlandse luchthaven, is Schiphol voor verreweg de meeste Nederlanders die met het vliegtuig op vakantie gaan de luchthaven waarvandaan gevlogen wordt. De Koninklijke Luchthaven Schiphol of Amsterdam Airport Schiphol is dan ook nog steeds de grootste luchthaven in Nederland en een belangrijke Europese luchthaven.

Schiphol heeft een rijke geschiedenis. Het begon allemaal in 1916, op een drooggemalen stuk grond in de Haarlemmermeer. Boer Knibbe verkoopt in 1916 voor 55.229,40 gulden (omgerekend naar vandaag is dat €450.509) zijn land van ongeveer 12 hectare (ruim 18 voetbalvelden) aan het leger. Op 19 september 1916 landen hier de eerste militaire vliegtuigen. Dit is het begin van Schiphol als militair vliegveld. Na de Eerste Wereldoorlog blijft Schiphol eerst nog een militaire basis. Gevechtsvliegtuigen worden steeds meer ingezet om vracht, post en passagiers te vervoeren. Langzamerhand verandert het vliegveld steeds meer in een burgervliegveld. In de loop van de jaren is Schiphol uitgegroeid tot de mainport die het momenteel is.


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

Zaterdag 10 december 2017 - Van Zwolle naar Vinkeveen

Pas op het moment dat de trein bijna bij station Almere Centrum is begint het buiten te sneeuwen. Zouden deze nog kleine witje vlokjes te eerste tekenen zijn van het winterse weer dat voorspeld is? Toen ik vanmorgen uit mijn woonplaats Zwolle vertrok was daar nog niets aan de hand. Maar nog liggend in mijn bed, luisterend naar de nieuwsberichten op de radio had ik al wel gehoord dat op Schiphol voor vandaag uit voorzorg al zo'n honderd vluchten gecanceld zijn en dat de NS vandaag met een aangepaste dienstregeling zal rijden. Maar volgens de app van Schiphol zal het vliegtuig waarmee ik naar Istanbul zal vliegen gewoon vertrekken. En de app van de NS geeft aan dat er tussen Zwolle en Schiphol volgens de normale dienstregeling gereden zal worden.

Ik strooi nog wat voer voor de vogels op de voedertafel in mijn tuin. Niet veel later komt het vaste groepje huismussen hun buikjes vullen op deze voor hen gedekte tafel. Ik bedenk me dat deze mussen het de komende weken zullen moeten doen zonder het vaste aanbod van voer in mijn tuin. Maar er zullen in de buurt wel meer mensen zijn die vogels bijvoeren?

Om elf uur hoor ik aan een piepje van mijn tablet dat er een bericht binnengekomen is. Het blijkt een pushbericht van de app 'Check my trip' te zijn waarin aangegeven wordt dat de vertrektijd van vlucht TK1954 is gewijzigd van 18.15 uur in 19.55 uur. Op de app van Schiphol wordt hier nog niet over gemeld. Nu kan ik wel wat vertraging hebben omdat ik op de luchthaven van Istanbul drie en een half uur heb om over te stappen op de aansluitende vlucht naar Ho Chi Minhstad.

NS
Vertraging op het spoor

Ik besluit om ruim op tijd naar het station te gaan omdat het verleden heeft aangetoond dat de combinatie van sneeuw en de NS vaak geen gelukkige is. En dus rij ik iets voor half één 's middags met een kleine vertraging Zwolle uit. Even later meldt de machinist dat hij om tijd te winnen op volle snelheid door de Drontertunnel zal rijd en dat dit een licht drukkend gevoel op de oren kan geven. Naarmate de trein verder naar het westen rijdt wordt de wereld kleiner en witter. En beeld waaraan ik later deze vakantie nog vaak terug zal denken. En nu, nu ik bijna bij Almere ben begint het buiten te sneeuwen. OP de snelwegen rondom Amsterdam rijden de auto's langzaam over witte wegen. Strooiwagens rijden in colonne en proberen de weg begaanbaar te houden.

Na een tijdje op Schiphol rondgehangen te hebben is het tijd om naar de incheckbalie te gaan. Hier ontmoet ik de eerste mensen van de groep van in totaal 19 personen waarmee ik de komende vier weken door Vietnam zal trekken. En dan begint het. Vlak voordat we willen inchecken wordt ons gevraagd of Istanbul onze eindbestemming is. Als we aangeven dat Ho Chi Minhstad onze eindbestemming is krijgen we te horen dat we deze vlucht niet zullen halen en dat wij ons moeten melden bij de balie van Turkish Airlines. Bij de balie van Turkish Airlines krijgen we te horen dat we bij Sawadee (de organisatie die deze reis verzorgt) moeten zijn. Ondertussen is vlucht TK1954 gecanceld.

En groepsgenoot belt het noodnummer van Sawadee en krijgt te horen dat hij zo spoedig mogelijk terug gebeld zal worden. Na een tijdje belt hij zelf maar weer met Sawadee. Het eerste telefoontje lijkt niet geregistreerd te zijn. In elk geval weet de medewerker van Sawadee die dit keer de telefoon heeft opgenomen nergens van. En dan begint pingpongen. Sawadee stelt dat we bij Turkish Airlines moeten zijn, maar Turkish Airlines heeft ons verwezen naar Sawadee. Dan maar weer na de balie van Turkish Airlines? Probleem is alleen dat we toen we met Sawadee gingen bellen uit de rij zijn gestapt en strenge medewerkers van de beveiliging aangeven dat we weer achteraan de rij moeten aansluiten. Geen probleem als het een kleine rij zou zijn, maar dit is een rij waar ze bij mening attractiepark jaloers op zouden zijn. Uiteindelijk zit er weinig anders op dan weer achteraan te sluiten terwijl we op allerlei manieren (telefoon, WhatsApp) proberen in contact te komen met Sawadee. Maar voor zover dit al lukt blijft de boodschap van Sawadee dezelfde; We moeten bij Turkish Airlines zijn. Wat mij betreft een enorme misser van Sawadee. Als ik via Twitter hierover mijn ongenoegen uit wordt er wel gereageerd. Ook telefonisch is inmiddels aan ons gemeld dat een medewerker van Sawadee onderweg is naar Schiphol. Deze medewerker blijkt Berend te zijn. Om tien over half negen meldt hij zich bij de groep. Berend gaat direct - bijgestaan door voor ons onzichtbare Sawadee-medewerkers - aan de slag om iets voor ons te regelen en kennelijk hoeft hij niet aan te sluiten in de rij want hij mag wel direct doorlopen naar de balie.

Maar niet alleen Sawadee schiet wat mij betreft vandaag tekort is haar dienstverlening. Het zal tot ongeveer kwart over negen duren voordat medewerkers van Schiphol flesjes water uitdelen aan de lange rij wachtenden. Even later wordt de onze groep uit de rij gehaald en geeft Berend aan dat wij vannacht zullen slapen in het Apollo hotel in Vinkeveen en dat we morgen om 14.00 uur alsnog via Istanbul naar Ho Chi Minhstad zullen vliegen. Dat wil zeggen, als er morgen wel gevlogen wordt.

Apollo hotel
Apollo hotel Vinkeveen

Maar nu dus eerst met een aantal taxibusjes naar Vinkeveen. Allen, wij zijn niet de enigen die vandaag gestrand zijn op Schiphol en de nacht nu noodgedwongen in de omgeving van Schiphol door moeten brengen. Bij de taxistandplaats staat dan ook een lange rij gestrande reizigers. Uiteindelijk komen we rond 23.00 uur aan bij het Apollo hotel en is het al bijna middernacht als we gaan eten (alleen een hoofdgerecht en allemaal hetzelfde). Moe zoek ik even later mijn kamer op. Ik lig nog maar net in bed als de telefoon gaat. Of ik nog eten naar beneden wil komen om het eten af te rekenen. Ik was er van uitgegaan dat het eten door Sawadee betaald zou worden, maar kennelijk is dat niet het geval. Na het eten afgerekend te hebben (Sawadee zal later melden dat deze kosten door het vergoed zullen worden) zoek ik even later opnieuw mijn bed op en kijk is terug op een dag die heel anders is verlopen dan de bedoeling was.

Vorige Volgende