Kampie.info

Reisverslag VietnamMet de nachttrein naar Hanoi

Treinen tussen Hanoi en Saigon worden in sommige reisgidsen aangeduid als de "Reunification Express" (Hereniging Express), maar geen van de treinen die op dit traject rijden draagt officieel deze naam. De spoorlijn tussen Hanoi en Saigon werd voltooid door de Fransen in 1936 en verbond Hanoi met Saigon tot 1954. Toen werd Vietnam opgedeeld in noord en zuid en de spoorlijn werd afgesneden. De treinen van noord naar zuid werden hervat op 31 december 1976, na de hereniging van het land.

De meeste westerse toeristen kiezen er voor om een kaartje te boeken voor een 'Soft sleeper'. Dit zijn compartimenten met een zachte, airconditioned slaapplaats. In elk compartiment bevinden zich vier slaapplaatsen, elk geleverd met kussen, dekbed en een individuele leeslamp. Overdag kun je gewoon zitten op de onderste ligplaatsen. Je neemt je bagage - ongeacht de omvang - mee in je compartiment waar je je bagage onder de twee onderste bedden schuift. 's Nachts kun je de deur van je compartiment aan de binnenkant op slot doen.


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

Dinsdag 26 december 2017 - Vertrek uit Hué

Trein naar Hanoi
De trein naar Hanoi arriveert in Hué

Totaal onverwacht rijdt de trein keurig volgens dienstregeling om kwart voor vijf het station van Hué uit. In de trein deel ik een compartiment met drie groepsgenoten. Nadat we allemaal onze bagage onder de onderste bedden hebben geschoven maak ik een wandelingetje door de trein.

Als ik terug kom in het compartiment dat ik met drie groepsgenoten deel zie ik tot mijn verbazing dat mijn groepsgenoten bezig zijn om kerstverlichting op te hangen. Hoe komen ze daar aan? Wat blijkt, een groepsgenoot heeft kerstverlichting meegenomen. Dat i combinatie met andere nutteloze dingen die hij mee blijkt te slepen verklaart waarom hij zo'n grote koffer bij zich heeft. Waar ik mijn best doe om zo licht mogelijk te reizen lijkt het er op dat hij zijn best heeft gedaan om zoveel mogelijk spullen mee te nemen zonder bij te hoeven betalen. Ach ja, ieder maakt z'n eigen keuzes.

Gewaarschuwd door Thanh koop ik geen eten bij de mannetjes die met karretjes met eten voorbij komen. Gelukkig zit het bier dat in de trein verkocht wordt in blikjes. Tegen zevenen eet ik de sandwiches met tonijn en de clubsandwiches die ik vanmiddag in Huéheb gekocht op. Buiten is het inmiddels donker geworden. De trein rijdt door een donker landschap en stopt onderweg regelmatig bij een station. Doordat het spoort grotendeels enkelspoor is zijn de dubbelspoors plekken bij de station de enige plekken waar treinen elkaar kunnen passeren.

's Nacht slaap ik slecht. Niet alleen is het bed te kort en te smal voor mijn grote Hollandse lichaam, maar de trein schudt heen en weer alsof hij elk moment kan ontsporen en maakt veel lawaai. Het geheel wordt compleet gemaak door een hard blazende airco waar ik - liggend op een van de bovenste bedden - veel last van heb. Maar ach, het is maar voor één nacht.

Woensdag 27 december 2017 - Aankomst in Hanoi

Halverwege de nacht wordt ik wakker van gestommel onder mij. Wat blijkt, een groepsgenoot moet naar het toilet maar krijgt de deur van ons compartiment niet open. Eerst probeer ik liggend vanuit mijn bed de deur te openen maar als dat niet lukt stap ik uit bed. Maar in eerste instantie krijg ik de deur ook niet open. Pas als ik met alle kracht een ruk aan de hendel geef gaat de deur open.

Tegen vijf uur wordt er op de deur geklopt. Ik doe de deur open in de veronderstelling dat het Thanh is die op de deur geklopt heeft. Maar het blijkt de dame te zijn die koffie verkoopt. En net als het biet is ook de koffie in de trein goed te drinken.

Rond half zes komen we aan op het station van Hanoi. Voor ons het eindpunt van deze treinreis. Met een bus rijden we naar een hotel in de stad. Normaal gesproken zouden we hier een dag blijven, maar omdat we aan het begin van de reis 48-uur vertraging hebben opgelopen is het reisschema aangepast. In het hotel is er gelegenheid om je op te frissen en te ontbijten. Hierna stappen we weer in de bus aan gaan op weg naar Sa Pa.

Vorige Volgende