Kampie.info

Reisverslag VietnamOpnieuw naar Schiphol

Bijna elke winter komt het wel een keer voor dat Schiphol op een winsterse dag veel vluchten moet schrappen. Maar hoe kan het dat een luchthaven als Schiphol zo kwetsbaar is voor sneeuwval? En welke maatregelen neemt Schiphol op zo'n dag?

Het probleem zit in het sneeuw- en ijsvrij maken van de landingsbanen. Daarvoor wordt op het moment dat het gaat sneeuwen de sneeuwvloot bij elkaar geroepen. Deze vloot bestaat uit twee teams en twaalf wagens die dag en nacht de sneeuw te lijf gaan. Maar is een baan - van drie tot vier kilometer lang - net schoongemaakt en blijft het sneeuwen, dan ligt hij snel alweer vol en kunnen de sneeuwploegen weer opnieuw beginnen. Praktisch gezien is het voor Schiphol moeilijk om alle banen schoon te houden. Daarom richt de luchthaven - die ervoor moet zorgen dat landingsbanen beschikbaar zijn voor luchtvaartmaatschappijen - zich in dit soort situaties op in ieder geval één baan. Zo kan er nog een beetje gevlogen worden.


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Tijdtafel

Vietnamoorlog

Vlag


Externe links:

Columbus Travel

Landenweb

Vietnam startpagina

Vietnam voor beginners

Wikipedia

Maandag 11 december 2017 - Op weg naar Vietnam

Apollo hotel
Apollo hotel Vinkeveen

In plaats van in een vliegtuig naar Istanbul ben ik gisteren in een taxibusje naar Vinkeveen gestapt waar ik een kamer heb gekregen in het Apollo hotel. Hier slaap ik slecht. Niet dat er iets mis is met de kamer, maar de laat genoten maaltijd (waar op zich ook niets mis mee was) ligt zwaar op mijn maag. Als ik 's ochtends naar het toilet ga verlaat het eten met hoge snelheid en in bijna vloeibare vorm mijn lichaam. Zo snel heb ik tijdens een rondreis nog niet eerder darmproblemen gehad. En dat terwijl ik Nederland nog niet eens heb verlaten. Even na achten ga ik naar beneden om te ontbijten. Honger heb ik niet. Wel dorst. Mijn ontbijt bestaat dan ook vooral uit glazen vruchtensap.

Gisteren was het idee dat wij vanochtend om 11.00 uur weer naar Schiphol zouden gaan en dat we om 14.40 uur alsnog naar Istanbul zouden vertrekken. Maar helaas. Opnieuw wordt mijn geduld op de proef gesteld. Nog voordat we het hotel hebben verlaten wordt gemeld dat de vlucht vertraagd is en nu naar verwachting om 20.15 uur zal vertrekken. In overleg met Sawadee wordt besloten om nog niet naar Schiphol te gaan maar voorlopig in het hotel te blijven en vanmiddag om 16.00 uur naar de luchthaven te gaan. Dat wil zeggen, als de vertraging niet nog meer oploopt of de vlucht in het ergste geval geannuleerd wordt. Het gerucht gaat dat Turkish Airlines met een groter vliegtuig naar Nederland vliegt om zoveel mogelijk gestrande reizigers te kunnen vervoeren. De hele dag is het weer echter dermate slecht dat ik mij afvraag of wij vandaag überhaupt gaan vertrekken of dat we nog een dag in het Apollo hotel zullen slapen.

Rond kwart over drie belt Sawadee met de mededeling dat 'ons vliegtuig' inmiddels vertrokken is uit Istanbul. Zou het dan toch nog goedkomen?

Om half vijf vertrekken we met een aantal taxibusjes naar Schiphol. Dat wil zeggen; Het grootste deel van de groep vertrekt om half vijf. Om 19 mensen (de 20ste groepsgenoot is gisteren weer naar huis gegaan) te vervoerenzijn drie taxibusjes nodig. zijn drie taxibusjes nodig. Zelf zit ik in het tweede busje. Berend (Sawadee) belt me om te vragen of alles goed gaat en of we al onderweg zijn naar Schiphol. Ik heb deze vraag nog maar net bevestigend beantwoord of een groepsgenote die bij mij in het taxibusje zit wordt gebeld door een vriendin. Het derde taxibusje is niet gekomen en er staan nog mensen te wachten bij het hotel. Snel Berend teruggebeld. Die pakt een en ander voortvarend op waardoor om vijf uur ook de laatste groepsgenoten onderweg zijn naar Schiphol.

Bij het inchecken wordt de Sawadee groep uit de rij gehaald. Wij krijgen een speciale behandeling. Voor een aantal van ons betekent dit een kosteloze upgrade naar businessclass. Ik hoor bij de gelukkigen. Heb ik in elk geval tijdens de vlucht naar Istanbul voldoende beenruimte. Vooraf had ik door online in te checken geregeld dat ik op beide heenvluchten een stoel zou hebben met extra beenruimte. Maar ja, dat ging door het slechte weer niet door. Om acht uur land 'ons vliegtuig' op Schiphol. Maar het duurt even voordat zo'n groot vliegtuig (er wordt inderdaad met een groter vliegtuig gevlogen) leeg en schoongemaakt is. En dus duurt het even voordat we kunnen boarden. Tijdens het wachten voel ik mij verre van fit. Volgens mij het ik koorts en ik zweet als een otter. Als ik even op de grond ga liggen kijkt een Turks meisje met een bezorgd gezicht naar me en leent mij haar hoofdkussen zodat ik iets beter lig op de harde en koude vloer.

In het vliegtuig kom ik naast een Nederlandse vrouw te zitten de onderweg is naar Jordanië waar ze werkt voor een NGO. Normaal gesproken moet zij zo goedkoop mogelijk vliegen, maar ook haar stoel is kosteloos geüpgraded naar economyclass.

Om 22.00 uur - bijna 28 uur later dan gepland - vertrek ik uit Nederland en ga op weg naar Vietnam. Maar eerst naar Istanbul.

Vorige Volgende